Moederdag 2015

Advertenties

MOEDERLIJKHEID IN DE HOROSCOOP

Op Moederdag kan ik niet om de astrologische symbolen van moederschap en zorg heen: de Maan en Ceres. Vooral niet, nu ze zo prominent aanwezig waren bij de geboorte van de Engelse prinses Charlotte. Haar moeder’s Ceres stond oppositie haar Zon (het was een goede dag om moeder te wordenJ) en de Maan van haar moeder stond op de Ascendant voor de emotionele binding. Ceres is de oermoeder en staat symbool voor zaden, genen en erfgoed. De Maan hoort bij de opvoeding in de eerste jaren, de zorgverlening en het gevoel ‘bij elkaar te horen’. Dat de Maan opponeert met Uranus maakt het dan wel weer spannend…vooral straks in de puberteit. Hier is de horoscoop van prinses Charlotte met eromheen de posities van haar moeder, de Duchess of Cambridge.

Maar… zijn Maan en Ceres symbolen van moederschap of (ook) van iets anders?

Ceres is de oermoeder en staat symbool voor zaden, genen en erfgoed. De Maan hoort bij de opvoeding in de eerste jaren, de zorgverlening en het gevoel ‘bij elkaar te horen’. Dat de Maan opponeert met Uranus maakt het dan wel weer spannend…vooral straks in de puberteit. Maar zijn Maan en Ceres symbolen van moederschap of (ook) van iets anders? Je kunt je voorstellen dat de vrouwelijke symbolen horen bij het krijgen van een dochtertje, bijvoorbeeld. Astrologie is niet eenduidig. Symbolen staan voor complete woordenboeken aan informatie. De Maan, bijvoorbeeld, laat ook zien hoe je je voelt, wat je ervaart, waar je bij hoort, bij wie je je thuis en op je gemak voelt. De Maan hoort bij gewoonten en opvoeding. En zo zijn er nog veel meer afgeleide betekenissen (verzorgsters, thuis, familie, gezin…). Het vijfde huis van de kinderen is ook het huis van je liefhebberijen, geliefden en het spel. Ceres hoort ook bij voeding. Met de symbolen in de horoscoop kun je meer dan 1 kant op, maar het totaalpakket hoort bij elkaar. Zo hoort bij de Maan weer niet je opleiding op school of je voorkeuren en wie je aardig vindt. En bij Ceres hoort niet de dood, de vader of status. Het thema van de Maan is emotie ervaren en (op)voeden. Het thema van Ceres is voeden en voeding tot je nemen, koesteren en het doorgeven van erfelijke zaken als genen, zaai- en erfgoed. Het thema van de Maan is emotie ervaren en (op)voeden. Het thema van Ceres is voeden en voeding tot je nemen, koesteren en het doorgeven van erfelijke zaken als genen, zaai- en erfgoed.

Als er een onderling verband is met Maan en Ceres tussen moeder en kind, is dat mooi. Maar het is niet altijd zo en niet per se met alle kinderen. Niet iedere band tussen moeder en kind loopt over van zorgzaamheid en moederliefde. Ook bieden Maan en Ceres geen aanknopingspunten voor kinderen krijgen. De kinderloze Julia Child begon met progressieve Zon conjunct Ceres juist te koken en over koken te schrijven. Koks hebben meestal een belangrijke Maan en Ceres. Koken en baren: lijkt dat op elkaar van bovenaf gezien?:) Maar ik denk dat het dan meer gaat over ‘met voeden bezig zijn’. Tenslotte begint na de bevalling de melk te vloeien…

Over een aantal jaren is het wellicht mogelijk kinderen op maat en op bestelling afgeleverd te krijgen of ze te laten werpen door robots. Dan krijgen Maan en Ceres andere betekenissen erbij. Ceres is dan voor de zaad-ei-leverantie en Maan voor de broeikas:)… Toch zullen nog heel veel gewone mensen gewoon kinderen blijven krijgen.

Het is dit jaar de eerste Moederdag voor mij zonder mijn moeder. Dat is wennen, maar ik ben vast niet de enige. Niet iedereen is moeder (gewenst of ongewenst), maar iedereen heeft of had een moeder, al of niet als gewenst of gekend. Nog wel…

Fijne week!

PS

Kijk op Facebook/Astromarkt voor het laatste nieuws…Klik op de link rechts.

LINKS

http://www.astromarkt.nl/moeder.html Over Moeder in de horoscoop

http://astromarkt.be/maandieet.html Alles over de Maan start hier

http://www.astromarkt.nl/horoscopen-van-koks.html

Boekenlegger op de permalink.

Reacties gesloten