100% bogus

Advertenties

Bogus

De column is wat vroeger dan anders. Een paar berichten over een onderzoek aan een echte universiteit (die van Connecticut) trokken vandaag mijn aandacht:

  1. http://www.laboratoryequipment.com/news/2015/05/astrology-isnt-100-bogus en
  2. http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-05/uoc-aac051315.php

Titels:

  • Astrology isn’t 100% bogus (Astrologie is niet 100% nonsens) en
  • Astrology and celebrity: Seasons really do influence personality (Astrologie en beroemdheid: seizoenen beïnvloeden echt de persoonlijkheid).

Mijn conclusie na het lezen ervan: het is 100% nonsens om alles maar astrologie te noemen! Want (bijvoorbeeld):

  • Een onderzoek noemt de creativiteit van geborenen in het eerste kwartaal en vermeldt een ‘waterseizoen’ volgens astrologen. Sinds wanneer is het eerste kwartaal van het jaar een waterkwartaal volgens de astrologie? Water hoort bij de tekens Vissen, Kreeft en Schorpioen.
  • Hoezo zou ‘astrologie’ vinden dat als je geboren bent in oneven maanden je extravert zou zijn?Het onderzoek gaat over geboortemaanden. Astrologische tekens gaan niet gelijk op met kalendermaanden! De onderzoeker (of de journalist!) verwart astrologie met numerologie.

Er klopt iets niet aan de verhalen. Toch is zo’n artikel wel grappig.

Het laat in ieder geval zien dat ‘de wetenschap’ en ‘de media’ te weinig weet van astrologie, al hebben ze er meestal wel een glashelder oordeel over (bogus, nonsens enz.). Je kunt het een wetenschapper of journalist niet kwalijk nemen dat hij of zij de tijd niet neemt om verder te kijken dan het woord ‘sterrenbeeld’. Bovendien zijn horoscopen  veelomvattende zaken om zo maar in simpele statistieken te kunnen persen. Ook is het voor de onderzoeker vast geen pretje om in de media te worden afgeschilderd als een in astrologie gelovende wetenschapper (OMG!). Dat, terwijl het voor de astrologie/astrologen wel een prettige bericht is over de uitkomst van een onderzoek. Dank daarom aan Mark Hamilton! Ik heb zijn artikel niet helemaal gelezen (net zoals hij niet veel over astrologie heeft gelezen), met ongetwijfeld hetzelfde excuus: GEEN TIJD!

Het was afgelopen week hard werken aan Astromarkt, door de ‘verhuizing’. Het is net als met een gewone verhuizing: er moeten nog dingen worden opgehangen, er is iets kwijt, het moet nog wennen en het is wachten op monteurs. Omdat ik sommige artikelen – vooral de Engelstalige – verkeerd had gelabeld, kon Google ze niet meer vinden. Het gevolg is een enorme hoeveelheid bezoek dat de weg kwijt is. Sorry daarvoor!

Maar nu is het tijd om te genieten van de nieuwe lay-out, de overzichtelijkheid en de duidelijkheid en leesbaarheid van de pagina’s. Astromarkt is af. Nou ja, het Nederlandse deel dan…, want de Engelse kant wordt een mooie klus voor natte herfst- en koude winterdagen. En ik heb nog meer plannen…(3x raden wat mijn sterrenbeeld is:). Op korte termijn is er nog meer te doen. Zo studeert deze week mijn pup af, waarbij de kans dat ze niet goed scoort op het commando ‘Volgen’ groot is, ook al beloon je het met de lekkerste koekjes. Mijn hond is geen ‘volger’ van huis uit, meer een leidinggevend type, vind ze zelf. En dat terwijl ze geboren is onder het teken Maagd! Dat zal de wetenschapper misschien verbazen, maar mij niet zo. Want ik weet dat je horoscopen (met Ascendant, Maan en aspecten) moet zien in het licht van de genen, het geslacht, de situatie en de condities en niet andersom. Haar ras is eigenwijs (dat vond ik juist zo leuk!) en sterk (dat ook!) en nog veel liever. Dat maakt alles goed. Als ze zakt, mag ze blijven.

En dan… na dat examen maar eens lekker ‘zomeren’! Maar ja…Het is maximaal 14 graden de komende week als meteorologie echt een wetenschap is. De kalender zegt dat het zomer is. Soms vraag ik me af waarom ik zo gigantisch veel zomerkleren heb in verhouding tot winterkleren, terwijl de zomer hier maar 5 maanden duurt (als je geluk hebt) en de winter 7. Ik vermoed dat het antwoord ‘positief denken’ is of gewoon ‘valse hoop’…Maar het helpt, misschien. Blijf hopen! Blijf T-shirts en shorts kopen! En blijf duimen! Er zijn mensen die geloven dat het helpt! Eens zal een wetenschappelijk onderzoek misschien laten zien dat dat waar is! Laten we het uittesten met zijn allen! Je zult zien dat het geen twee weken duurt eer de zomer losbarst!

Fijne week!

 

Marga

PS Bogus is een leuk woord. Mr. Bogus was in 1991 op TV. Een van de producenten was van Zodiac Entertainments. Als dat geen toeval is…

LINKS

http://www.astromarkt.net/astrologie-leren-berekenen-html/astrologie-cursus-leren-html/ Met het antwoord op de vraag: Wat is astrologie?

http://www.astromarkt.net/tijdtweelingen.html/ Quote:

Wat ik hier meld over tijdtweelingen betekent:- dat mensen en hun levens uniek zijn- dat er niet zoiets is als een ‘lot’ dat je zou kunnen aflezen uit een horoscoop- dat je niet bang hoeft te zijn als je leest dat er een aantal mensen met jouw geboortedatum recent is overleden.Je sterft waarschijnlijk op een heel andere dag!:)

http://www.astromarkt.net/sterrenbeelden-html/zodiak-en-sterrenbeeld-html/

(C) Astromarkt

Boekenlegger op de permalink.

Reacties gesloten