Planeten duiden

Advertenties

PLANETEN IN TEKENS, BETEKENIS IN ASTROLOGIE

Welkom bij Astromarkt! Hier vind je meer over de betekenis van planeten in de astrologie. De pagina eindigt met voorbeelden van de duiding van de combinatie sterrenbeeld/planeet en een oefening in het combineren van planeet met sterrenbeeld.

De planeten Mercurius, Venus, Mars, Jupiter en Saturnus zijn van oudsher symbool in de horoscopen. Op deze site vind je uitgebreider informatie over deze ‘oude’ planeten. In de moderne tijd kon men verder kijken en zijn daar Uranus, Neptunus en Pluto bijgekomen. Pluto is tot dwergplaneet verklaard. Er zijn astrologen die Uranus, Neptunus en Pluto alle drie niet meewegen als planeet. Intussen komen er nieuwe objecten bij: Ceres, een andere dwergplaneet. Andere -niet door elke astroloog gebruikte – ‘spelers’ in het spel zijn: Pholus, Juno, Quaoar, Pallas en Nessus.

Venus en Mercurius bevinden zich tussen Zon en Aarde in. Zij heten: binnenplaneten. De andere planeten zijn de buitenplaneten. Zij draaien om de heen tussen de rand van ons planeetstelsel en de Aarde in. In het plaatje hieronder zie de maan om de aarde heen draaien.

BETEKENIS VAN PLANETEN IN DE ASTROLOGIE

Zon, Maan, planeten en hoeken in de horoscoop staan symbool voor een reeks van woorden en begrippen. Enkele ervan vind je hieronder, bij de interpretatie van Venus, Mercurius, Mars, Saturnus, Uranus, Neptunus en Pluto. Daarna komt de combinatie van planeet en sterrenbeeld (=teken van de astrologische zodiac) aan bod en kun je zelf testen of je dit deel van de horoscoopduiding beheerst. Met Zon en Maan erbij krijg je de volgende typering van de betekenis van de symbolen van de hemellichamen:

ZON Je wil, je levenslust. Effect: verlevendigen, in de schijnwerpers zetten. Andere woorden die bij de Zon horen zijn: gezondheid, schitteren, stralen, show, centraal staan leiden, de aandacht trekken, ego.

Het symbool zon ontleent zijn betekenis aan de centrale plaats in het zonnestelsel. De positie van de zon ten opzichte van de evenaar bepaalt de positie van de zon in de tekens van de dierenriem. Over de astrologische sterrenbeelden lees je bij ‘Horoscopen en sterrenbeelden’ (menu bovenin)

MAAN Je gewoonten en opvoeding. Effect: ervaren. Andere woorden die bij Maan horen zijn: tradities, huis, milieu, kinderen, onderwijs aan kinderen, regelmatigheid, periode, menstruatie.

Het symbool maan ontleent zijn betekenis aan de schijngestalten van de maan en de nabijheid bij de aarde.

MERCURIUS Je denken en manier van leren of praten. Effect: kennis van nemen. Andere woorden die bij Mercurius horen: communicatie, vocaal, kwik, vogels, transport, boodschappen.

De god Mercurius was de boodschapper van de goden en snel als kwikzilver, de kleur die Mercurius lijkt te hebben. 

VENUS Je smaak, je liefde. Effect: leuk vinden. Andere woorden voor Venus: amusement, hobby, liefhebberij, diplomatie, minnaar, schoonheid, talent, decoratie, representativiteit, venen (bloedvaten) en natuurlijk: liefde.

Venus schittert als ochtend-of avondster. Als ochtendster rijst Venus voor de Zon uit. Als avondster zie je Venus als de zon is ondergegaan.

Soms lijkt Venus terug te lopen. Zie de column, geschreven toen Venus retrograde was in Steenbok.

MARS Je werklust. Effect: activeren. Andere woorden voor Mars: soldaat, militairisme, oorlog, strijd, competitie, slaan, schieten, verwonding, slag, ijzer.

De kleur van Mars is oranje-rood.

Als Mars voor de zon uit rijst ben je een doe-type.

JUPITER Je zelfvertrouwen. Effect: beschermen. Andere woorden voor Jupiter: positief, steun, hulpverlening, arts, dominee, reizen, ontwikkeling, verbreiden, uitbreiden, international, succes en slagen.

Jupiter is de grootste planeet. De grootte van Jupiter heeft een beschermende werking voor het leven op aarde omdat de planeet kometen ‘opvangt’. Jupiter is in de astrologie het symbool van alles wat doet groeien, bloeien en ontwikkelen, zoals reizen, succes, uitbreidingen en goede raad. Het bieden van hulp en steun hoort eveneens bij Jupiter. Dokters, advocaten, maar ook die grootouder die je om raad vraagt zijn in de horoscoop vertegenwoordigd door Jupiter. Het is daarom voorbeeldig dat de Jupiter van Tjeenk Willink, lange tijd de voornaamste adviseur van Koningin Beatrix, een driehoek (gunstig aspect) maakt met haar zon.

SATURNUS Je geweten. Effect: begrenzen. Andere woorden voor Saturnus zijn: maat, materie, limiet, kritiek, orde, regering, wet, kader, management, ouder(schap) en ouderling, leeftijd, einde, fout, respect. Als Saturnus belangrijk is in de horoscoop wordt gestreefd naar de top (in de maatschappij of in de leeftijdspyramide: de oudste worden).

Saturnus is de verst van de aarde verwijderde met het blote oog zichtbare planeet en werd daarom eeuwenlang als de planeet op de grens van ons zonnestelsel gezien. Wie wil weten hoe Saturnus zich manifesteert in relaties, klikt hier.

URANUS Je intuïtie en technologie. Effect: stimuleren. Andere woorden voor Uranus zijn: flits, ingreep, ongeval, opwinding, nieuws, hectiek, spanning, zenuwen, drukte, van de hak op de tak, dwarsliggen, rebel.

Technologie stelde de mens in staat Uranus te ontdekken en over de grens heen te gaan. Uranus staat voor onbekend, nieuw, en vreemd. De ‘alien’ of outsider valt in de astrologie onder Uranus.

NEPTUNUS Je dromen. Effect: onhelder maken, romantiseren of isoleren. Bij Neptunus horen de volgende begrippen: immaterieel, film, foto, televisiebeelden, media, mediums, illusie, verleiding, droom, empathie, nep, geloof. Van april 2011 tot maart 2025 staat Neptunus in Vissen. De geschiedenis van de periodes waarin Neptunus in de eerste graden van Vissen stond, laat zien dat het perioden zijn van ideologische/religieuze strijd en revolutie.

PLUTO Je innerlijke kracht. Effect: intensiveren. Andere woorden: uitdaging, probleem, kracht, moed, durf, kwesties (van leven en dood), comeback, transformatie, reformatie, reorganisatie, kern.

Dit zijn nog slechts enkele van de betekenissen die aan de planeten zijn verbonden. De combinatie van planeten door aspecten (betekenisvolle afstanden tot elkaar), midpunten en de relatie met het sterrenbeeld of het huis van de horoscoop schept weer andere woordcombinaties. De positie die de planeet in de horoscoop heeft geeft het belang aan van de planeet.

PLANEET IN TEKEN/STERRENBEELD

Hieronder vind je in ‘Jip en Janneke-taal’ uitleg over combinaties van de planeten met e betekenis van sterrenbeelden waarna je kunt oefenen met een test. Hierboven zag je waar de planeten, Zon en Maan in de horoscoop voor staan. Om zelf het verband te kunnen leggen tussen het ene symbool en het andere is versimpeld de betekenis van sterrenbeelden weergegeven. Meer uitgebreide duiding van sterrenbeelden vind je onder Horoscopen/sterrenbeelden in het menu.

Betekenis van sterrenbeelden (versimpeld)

 • RAM Je bent een doener, altijd in de weer. Je wilt alles direct doen en liefst alleen. Actie.
 • STIER Je bent een hebbert! Je wilt alles hebben en houden. Bezit.
 • TWEELINGEN Je bent een nieuwsgierig mens! Je wilt alles weten en doorvertellen. Communicatie.
 • KREEFT Je bent ervaren. Je wilt alles ondervinden. En vasthouden! Geheugen.
 • LEEUW Je bent een baasje! Je wilt altijd aandacht. Prestatie.
 • MAAGD Jij ziet elk klein foutje! Je bent precies. Efficiency, dienstbaarheid.
 • WEEGSCHAAL Je bent charmant en aardig. Verfraaiing, bemiddeling.
 • SCHORPIOEN Je bent moedig en ruw. Versterking, verdediging.
 • BOOGSCHUTTER Je bent optimistisch. Je gelooft dat alles goedkomt. Overtuiging.
 • STEENBOK Je bent voorzichtig en zuinig. Je wilt oud worden. Concentratie, verantwoording.
 • WATERMAN Je bent iemand die het anders wil of anders doet. Vernieuwing, technologie.
 • VISSEN Je bent een dromer. Fantasie en empathie (inlevingsvermogen).

TEST

Combineer het bovenstaande nu met de betekenis van de planeten.

Neem Venus en neem Steenbok. Als Venus in het teken van Steenbok staat ben je voorzichtig en zuinig in de liefde. Dan ga je niet zo maar trouwen met een arme man of vrouw, uitzonderingen daargelaten! En heb je Mars in Boogschutter? Dan werk je er vrolijk op los en hoop je maar dat je het goed doet.

Astrologie is het combineren van betekenissen!

Reacties gesloten