Zon-Uranus

Advertenties

ASPECTEN TUSSEN ZON EN URANUS

Aspecten tussen Zon en Uranus (in de geboortehoroscoop, in de progressieve horoscoop of transits van Uranus met Zon) symboliseren vervreemding en onverwachte veranderingen in de loop van het leven. Er is een verklaring voor deze betekenis als je de dwarse as van Uranus ziet. Die merkwaardige hoek is waarschijnlijk veroorzaakt door twee opeenvolgende botsingen met planeten in het begin van de vorming van ons zonnestelsel. Een van de betekenissen van Uranus in astrologie is ‘herhaling’. Een andere is ‘schok’. Geen wonder dat nervositeit en spanning bij Zon-Uranus horen.

OVER URANUS

Alle eeuwen voor de ontdekking van Uranus werkten astrologen met de planeten, lichten en sterren die ze met het blote oog zagen. Uranus is de eerste planeet die werd gezien met hulpmiddelen (kunstmatig is dan ook een woord dat bij Uranus hoort!). Ook nu nog zijn er astrologen (bijvoorbeeld in India) die Uranus als niet volwaardig beschouwen. Maar Uranus bestaat echt en komt naar voren in de horoscoop als er sprake is van een controverse, een plotselinge schok, een alarmerende situatie, een verrassing of ‘schrik’. Uranus is het symbool van alles dat voor ons nog onbekend en dus vreemd is. Daarom verandert de lijst bij Uranus horende objecten in de loop van de tijd. Toen auto’s nieuw waren was Uranus het symbool voor auto’s, nu is het het symbool van de snelheid ervan. Astrologen zijn in de ogen van niet-studenten vreemd, dus is astrologie iets van Uranus. De radio werd uitgevonden na de ontdekking van Uranus en is dus Uranisch. Industrialisatie en technologie horen eveneens bij Uranus.

URANUS EN DE PLANETEN

Met Mars zorgt Uranus voor acceleratie (en niet zelden voor ongevallen). Met Venus komt de liefde in een stroomversnelling (je wordt verliefd, steeds weer). Met Jupiter kun je een spraakmakende overtuiging hebben (vandaar de vele astrologen met Jupiter-Uranus prominent in de horoscoop). Met Saturnus wordt je vrijheid belemmert en rebelleer je tegen grenzen aan die vrijheid. In de horoscopen van Nelson Mandela en Natasha Kampusch zie je die strijd terug in Saturnus-Uranus.

ZON-URANUS

Uranus staat voor het niet beperkt willen worden door culturele, politiek correcte, geslachts- of andere beperkingen. Aspecten van Zon met Uranus wijzen nog al eens op ‘gek’ worden gevonden door de anderen. Op een of andere manier zie je kans een buitenbeentje te zijn in de familie, de politieke partij, de club, de buurt of op kantoor. Je bent daar dan misschien niet uniek in, maar het feit dat Zon een aspect met Uranus in je horoscoop maakt, geeft aan dat vervreemding een belangrijk aspect in je leven is. Je kunt je soms erg buitengesloten voelen met zo’n aspect. Meestal echter zijn het de Zon-Uranus mensen zelf die zich afzetten tegen de mores. Stel je een groep Zon-Uranus mensen voor en je zult zien dat ze allemaal even uniek willen zijn en hun eigen stempel overal op willen drukken. Vandaar dat groepen die de wereld willen verbeteren (Zon-Uranus mensen willen dat vaak) het met elkaar zo oneens kunnen zijn.

Zon-Uranus mensen zijn de feministen in het boerendorp, de homoseksueel in het Amerikaanse leger, de astroloog die op een universiteit ander werk doet, de vreemdeling die weigert te integreren, de wetenschapper met het idiote idee waarin alleen hijzelf gelooft. Maar waarom?

Zon-Uranus mensen bevrijden anderen en tonen alternatieve leefwijzen. Soms doen ze dat op een erg irritante en arrogante manier, zodat de boodschap niet overkomt. Soms, als ze de macht hebben, drukken ze hun methode en zienswijze door waarbij ze maling hebben aan de vrijheid van de anderen. Gelukkig zijn er ook gematigde Zon-Uranus mensen. Ze zijn net even anders en horen er niet helemaal bij. Vaak zijn ze er trots op de ‘alien’ in het gezelschap te zijn.

ZON-URANUS IN DE LIEFDE

In een liefdesrelatie verbeeldt de Zon-Uranus synastry het sprookje van de Schone Slaapster en de Prins. Hij kust haar wakker (het mag ook andersom) en bevrijdt haar uit de slaapverwekkende omgeving waar ze zonder hem nooit uit zou komen. Het is niet gemakkelijk om dan als Prins of Prinses ook echt stimulerend, verrassend en spannend te blijven, maar sommigen lukt het. Kijk eens bij de links, hieronder.

Zon-Uranus in de horoscoop van vrouwen verhoogt het risico op echtscheiding, zo vond de bekende Nederlandse astroloog Ram. Dat was echter tientallen jaren geleden, zodat ik me ging afvragen of die Zon-Uranus symbool stond voor het feit dat gescheiden vrouwen maar ‘vreemd’ werden gevonden in die tijd of dat Zon-Uranus aangaf dat deze vrouwen (onbewust?) steeds kozen voor de man die hun de vrijheid terug zou geven door er met iemand anders vandoor te gaan. Als het eerste het geval was, dan waren de Zon-Uranus aspecten in de horoscopen van de Grimaldi prinsessen geen teken van scheiding maar van hun uitzonderlijke positie in de wereld van de royalty, waar men toch vreemd opkijkt van de keuzes die de dames maken. Hoe dan ook: Zon-Uranus is een indicatie voor echtscheiding (er zijn er meer nodig om tot echtscheiding te komen, overigens, dus wees niet ongerust als je gelukkig bent getrouwd en dit aspect hebt!).

PROGRESSIEVE ZON-URANUS

De progressieve Zon in aspect met geboorte of progressieve Uranus brengt je soms in contact met een persoon die je leven op de kop zet. En omdat Uranus ook het symbool van astrologie is, zou je tijdens zo’n progressie in contact kunnen komen met astrologie of een astroloog of iemand anders met een helicopter view die je anders laat kijken naar jezelf en naar je leven. Er zijn mensen die in zo’n periode worden ‘bevrijd’ en sommigen scheiden van een partner waarvan ze zijn vervreemd. Beroemde mensen kunnen met zo’n aspect een tijdlang op de voorpagina van de roddelbladen belanden. Zon-Uranus is het symbool van nieuws en controverses, avonturen of verrassende ontwikkelingen zijn nieuws.

TRANSITS VAN URANUS

Verwacht het onverwachte met transits van Uranus, van schrik van een muis (ja echt) tot doorkruising van plannen. Je vind verschillende voorbeelden op Astropost (zie de links). Of ga naar de pagina over het duiden van transits (met link naar onderdeel Uranus).

ASPECTEN TUSSEN ZON EN URANUS

  • Zon conjunct Uranus begint aan verandering of een nieuwe manier van leven (steeds weer…altijd in de contramine).
  • Zon sextiel Uranus zoekt mogelijkheden om zonder veel moeite nieuwe wegen in te slaan.
  • Zon driehoek Uranus gaat over het achter je laten van opspraak en opwinding, simpel door jezelf te zijn en blijven in een gemeenschap van individualisten. Twee beroemde voorbeelden:

1. Behalve verrassingen, veranderingen in de mate van vrijheid en zelfstandigheid, en vernieuwingen verbeeldt Uranus ook vervreemding. Van Ronnie Biggs kun je rustig zeggen dat hij het een en ander aan veranderende omstandigheden heeft beleefd. Na de Grote Treinroof ontsnapte hij en via Parijs en Australie kwam hij in Brazilie terecht. Ondanks dat het hem zijn vrijheid kostte wilde hij als hoogbejaarde toch liever terug naar zijn geboorteland. Hij is geboren met Zon driehoek Uranus. Toen hij terugkeerde naar Engeland stond transit Uranus driehoek zijn progressieve zon. Hij gaf zijn vrijheid uiteindelijk op met een driehoek van transit Uranus die tegelijk Saturnus raakte. De combinatie Zon-Saturnus-Uranus heeft te maken met de grenzen van de vrijheid.

2. De in Den Haag geboren ontdekkingsreizigster Alexine Tinne ging op avontuur (met haar moeder) in Afrika. De vrijgezelle, rijke Alexine had bij de geboorte Zon driehoek Uranus. Nadat eerst haar moeder overleed (transit Ceres inconjunct haar Zon) werd zij door een Touareg gedood met progressieve Zon oppositie Uranus.

  • Zon vierkant, halfvierkant of anderhalf vierkant Uranus zegt iets over de slechte eigenwijze timing van veranderingen. Ongeduldige opstandigheid veroorzaakt ophef en vervreemding van naasten. Er kan het gevoel zijn dat je niet jezelf kunt zijn en dat anderen je vrijheid belemmeren. Aan de andere kant eist de afflictie tussen Zon en Uranus vrijheden op die anderen beperken. Voorbeeld is dat van een parlementarier die een wet moet aanvaarden waar hij eigenlijk tegen is en die dan uit de partij stapt (en bij de volgende partij opnieuw niet ‘past’).
  • Zon inconjunct Uranus lijkt het evenwicht te verliezen in een wereld van niet gewenste veranderingen of vervreemdt steeds meer en te veel van de mensen waarbij hij of zij eigenlijk hoort. Eigenwijs jezelf zijn en blijven kan je je gezondheid kosten. In een land als China kun je je vrijheid verliezen met zo’n aspect. Een voorbeeld is dissident Chen Wei.
  • Zon oppositie Uranus komt steeds in aanraking met verandering en met buitenbeentjes waardoor er een soort van staat van alarm ontstaat omdat het niet zeker is wat er nu weer gaat gebeuren. Het beste met zo’n aspect is te kiezen voor jezelf.
  • Zon quindeciel Uranus is zo geobsedeerd door het willen verbeteren en veranderen van de wereld dat hij of zij er een nerveus wrak van zou kunnen worden. Met zo’n aspect kun je doorlopend op zoek zijn naar sensatie of nieuws.
  • Zon quintiel Uranus kan een creatieve manier vinden om onafhankelijk te zijn en toch geaccepteerd te worden. Dat geldt ook voor de biquintielen tussen Zon en Uranus.
  • Zon noviel Uranus (of binoviel of quatronoviel) accepteert dat hij of zij nu eenmaal een buitenbeentje is en kan er zelfs plezier in hebben. De andere weten nu eenmaal niet beter, toch?
  • Zon septiel Uranus leert in de loop van het leven om zich te bevrijden van de mores.

 LINKS NAAR VOORBEELDEN

Alle artikelen op Astropost zijn te vertalen met de knop rechtsboven.
1. http://astropost.blogspot.com/2010/07/chart-of-dob-amber-nicklas-uranus-and.html Amber Nicklas werd ontvoerd en verdween voor jaren. Zon oppositie Uranus geeft aan dat anderen vervreemding veroorzaken in haar leven.

2. Het maakt je niet de meest favoriete kandidaat voor het voorzitterschap van de EU als je kritiek hebt op het sexisme in de top. De Letse Vike-Freiberga heeft Zon inconjunct Uranus en viel uit de boot.http://astropost.blogspot.com/2009/11/vaira-vike-freiberga-sun-uranus-and-old.html

3. Zon-Uranus aspecten in de horoscoop van de Grimaldi vrouwen: http://astropost.blogspot.com/2011/07/divorce-in-charts-of-women.html

4. Tiger Woods ging akkoord met scheiding gedurende een transit van Uranus. Zijn affaires veroorzaakten ophef en vervreemden hem van zijn vrouw. http://astropost.blogspot.com/2010/08/divorce-uranus-and-tiger-woods.html

5. Is Alberto Augosto de buitenechtelijke zoon van Koning Juan Carlos? De ophef erover werd gespiegeld door Uranus … http://astropost.blogspot.com/2010/10/chart-of-juan-carlos-and-alberto-his.html

6. Ze was een Rus in de VS en is nu een westerse in Rusland. Anna Chapman – een ‘geruilde’ spionne – heeft Zon vierkant Uranus.
http://astropost.blogspot.com/2010/07/chart-of-anna-chapmans-day-of-birth.html

7. Anders Breivik, de Noorse terrorist heeft Zon vierkant Uranus in de horoscoop:
http://astropost.blogspot.com/2011/07/anders-behring-breivik-and-his-day-of.html

8. In 2011/2012 had de Iraanse premier Ahmadinejad Progressieve Zon inconjunct Uranus, juist na transit Uranus inconjunct geboorte Zon… Zijn geboortehoroscoop heeft Zon vierkant Uranus. Hij is controversieel in het Westen en er zou sprake zijn van onenigheid met Khameini (de leider van Iran). http://astropost.blogspot.com/2011/06/ahmadinejad-khamenei-and-eris-discord.html

9. Het Aurora-effect op Astrology-love-romance.blogspot.com: http://astrology-love-romance.blogspot.com/2011/01/aurora-and-sun-uranus-synastry.html

10. Bruce Springsteen heeft Zon vierkant Uranus in de radix. In de eerste paar jaar van zijn leven werd het aspect met de progressieve Zon nauwer. Het schijnt dat hij een ‘vervreemdende’ kindertijd had.
http://www.astro.com/astro-databank/Springsteen,_Bruce

11. In ‘Statue for the enemy’ op Astropost verhaal ik over Karl Heinz Rosch, een Duitse soldaat die twee dorpsmeisjes redde. De dorpelingen vertelden het later niet aan zijn vader (omdat die bij de vijand hoorde en Karl Heinz Rosch eigenlijk ook). In de oorlog had de jonge soldaar progressieve Zon inconjunct Uranus en op de dag dat hij omkwam stond transit Uranus anderhalf vierkant zijn progressieve Zon.
http://astropost.blogspot.com/2008/11/statue-for-enemy.html

Transits van Uranus met voorbeelden:

1. http://astropost.blogspot.com/2011/02/amazing-transits-of-uranus.html

2. Zon driehoek Uranus was exact op 26 november 2012. 26 november was ook de verjaardag van Tina Turner. Zij had dus in de solaar Zon driehoek Uranus toen zij ging  trouwen met de man met wie zij al jaren samen was. Ze gaf haar vrijheid dus op:). Tina Turner’s horoscoop laat meer ‘Uranus’ zien: Progressieve Zon vierkant Uranus in 2013. Dat aspect resoneert het aspect in de geboortehoroscoop van Tina Turner. In de geboortehoroscoop heeft zij namelijk Zon quindecile Uranus (165 graden aspect dat hier wijst op sterke focus op onafhankelijkheid). Daarom is er meer kans dat je het aspect terugziet in de levensloop.
Tina Turner zette een belangrijke stap dit jaar. Daarmee heb ik weer een voorbeeld van de sterkte van Zon-Uranus transits en progressies voor mensen met een Zon-Uranus aspect in de geboortehoroscoop.

3. Bij het overlijden van haar echtgenoot had Celine Dion, die een tijdlang niet optrad om voor haar zieke man te zorgen, transit Uranus driehoek progressieve Zon. Kort erna boekte ze weer optredens, conform de wens van haar man (voorheen haar manager).

Reacties gesloten