Progressieve horoscoop berekenen

Advertenties

 

SECONDAIRE HOROSCOOP MAKEN

Welkom bij Astromarkt/Berekenen. Hier leer je de progressieve (secondaire) horoscoop en de positie van de progressieve Maan berekenen met behulp van een tabeldag. Een progressieve horoscoop is de horoscoop van de toekomst. De horoscoop geeft de levensloop aan. Het principe van de progressie is: een dag na je geboorte geldt voor een jaar na je geboorte. Misschien werkt het verhelderend om te weten waarom zo wordt gerekend.

De aarde draait om de eigen as in een dag en in een jaar om de zon. In beide gevallen zie je vanaf de aarde de hele cirkel van de hemel om de aarde heen. In één dag heb je dus hetzelfde perspectief als in éen jaar. Je krijgt een soort vooruitblik.
Dat die vooruitblik afhankelijk is van andere factoren (transits, bijvoorbeeld, de daadwerkelijke posities van planeten) spreekt voor zich.

De progressieve horoscoop laat zien hoe je leven zich ontwikkelen kan ten opzichte van de startpositie (de geboorte). Als je de nieuwe posities hebt berekend kun je bezien hoe deze zich verhouden met de oorspronkelijke posities en/of wanneer er onderling (tussen de progressieve posities) exacte aspecten worden gemaakt.

Een leuke bijkomstigheid van de progressieve horoscoop is: je progressieve verjaardag.

PROGRESSIEVE VERJAARDAG

Ik ontdekte nog een reden voor feestvreugde op het internet: het vieren van je progressieve verjaardag. Dat is het moment dat de zon conjunct je progressieve zon staat. Toevallig had ik dat toen al gevierd zonder het me te realiseren. Ik had die dag iemand uitgenodigd voor een etentje en die vroeg verbaasd wat ik te vieren had. Nou, dat was dus mijn progressieve verjaardag, kennelijk.

Je progressieve verjaardag valt net zoveel dagen na je verjaardag als je jaren telt. Als je 30 bent dus ongeveer een maand na je verjaardag. Als je 60 bent twee maanden, enz. Ik vier mijn progressieve verjaardag in 2014 op donderdag 13 februari!

TABELDAG BEREKENEN

Op deze pagina gaat het om het berekenen van de progressieve horoscoop. Daarbij is het handig werken met de tabeldag.

Tegenwoordig werken astrologen met computers en laten ze computers de ingewikkelde berekeningen maken. Vroeger ging alles met de hand, met behulp van een sterrentabel of efemeris. De efemeris geeft de posities voor elke dag, maar niet voor elk uur. Als je dus wilde berekenen hoe de posities waren op exact 1 dag en 10 dagen na je geboorte, dan moest je een compleet nieuwe horoscoop maken. Dat is veel werk. Om dat te voorkomen wordt in de praktijk gebruik gemaakt van een zgn. tabeldag. De naam zegt het al: de dag die je gebruikt in de sterrentabel. De gevonden datum is alleen van belang voor het gebruik van die sterrentabel.

Voor het vinden van de tabeldag moet je onthouden: 1 jaar = 1 dag = 24 uur. De sterrentijd verstrijkt per dag 3minuten 56.55seconden (3.9425 minuten).

Voorbeelden

Elke sterrentabel geeft posities voor Greenwichtijd. Als je geboren bent op 1 december om 1 uur is de Greenwichtijd 0 uur (dat wist je natuurlijk al, MET – 1 uur). Dan ben je een geluksvogel, want de standen in de tabel op 2 december zijn dan exact die van 1 jaar later. Je hoeft niet meer te rekenen.

Ben je echter om 13 uur geboren, dan is de Greenwichtijd 12 uur. De standen van 2 december om 12 uur zijn dan die van 1 jaar later. Dat wil je niet steeds berekenen. Dus je telt 12/24 van 365 terug. De standen van 2 december om 0 uur zijn dan de standen van een half jaar later (1 jaar – een half jaar).

Ben je om 10 uur 20 geboren, dan is de GT 9u20. De tabeldag is dan 560/3.9425 minuten = 142 dagen VOOR 2 december = 13 juli. Dat is dan je tabeldag. De standen in de sterrentabel van 2 december om 0 uur gelden dus voor 13 juli van het jaar na jouw geboorte. Die van 12 december gelden voor het elfde jaar na jouw geboorte op 13 juli.

Dus: voor elke 3.9425 minuten die je geboren bent NA 0 uur GT (in een 0 uur efemeris!) trek je 1 dag af van je geboortedatum om de tabeldag te vinden. 6 uur is 3 maanden. 12 uur een half jaar. 18 uur 9 maanden.


PROGRESSIEVE MAAN EN ASPECTEN BEREKENEN

Zoek de positie van de Maan op in de efemeride. In de sterrentabel zie je de maanpositie gegeven voor 0 uur GT (of voor 12 uur in een noon-efemeride!). Nu je de tabeldag hebt berekend is het eenvoudig te zien waar de maan staat op jouw tabeldag en waar de maan zal staan op de tabeldag van een jaar later. Het verschil is vaak zo’n 13 graden.

Voorbeeld van een aspectberekening:

Stel: je tabeldag is als in het voorbeeld 13 juli. Je bent geboren in 1970. Op de twintigste tabeldag na je geboorte (1990) staat de Maan op 1 graad Weegschaal en op de eenentwintigste dag op 14 graden Weegschaal. Er is een verschil van 13 graden. De secundaire Maan doet er 365 dagen over om die 13 graden te doorlope (want in deze rekenwijze is een jaar gelijk aan een dag). Je hebt Jupiter op 10 graden Weegschaal staan in het zevende huis. De secundaire Maan staat in het zevende huis en gaat dus een samenstand vormen met Jupiter na 9/13de van 365 dagen. Jupiter staat op 10, Maan op 1, verschil is 9 graden. 13 graden = 365 dagen. 9/13de= 253 dagen na 13 juli = 22 maart van het jaar erop (1991).

Progressieve Maan in zeven conjunct Jupiter valt dus op 22 maart 1991. Maan conjunct Jupiter belooft een feestelijke stemming die dag en in de weken eromheen (vol verwachting) en erna (nog vol ervan…:). Misschien een goed moment voor een bruiloft?

Dus, je kunt vrij snel zien waar je secundaire maan staat als je beschikt over een geboortehoroscoop en een sterrentabel! Maar veel sneller is de computerhoroscoop!:)

Reacties gesloten