Ceres en astrologie

Advertenties

CERES IN DE HOROSCOOP

Welkom! Hier vind je meer over de betekenis Ceres voor jouw horoscoop. Ceres is het symbool van voeding, genen, ‘roots’ en zaden…
Ceres_-_Dominikus_Auliczek_um_1770-1
Sinds ik het effect van Ceres in de horoscoop heb gezien ontdek ik meer en meer over deze dwergplaneet. Zo stond transit Ceres exact driehoek de zon van een vrouw die grootmoeder werd. Ceres is het symbool voor voeding, zaad, erfelijkheid, genen en ‘je wortels’ of de dynastie. Ik zag Ceres in de horoscoop van de man die LSD uitvond, Albert Hofmann (zie het bericht op Astropost). Hij deed deze uitvinding toen hij granen bestudeerde. Het is geen toeval dat CERES (cereals, granen) beginnen met dezelfde vier letters als CEREs. Ceres is de antieke godin van de landbouw en moederliefde. Meer over moederfiguren in de horoscoop lees je verderop.

Ceres heeft dezelfde positie als Pluto, in de ogen van de astronoom. Ik waardeer Pluto, ook een dwergplaneet tegenwoordig, en dat is niet veranderd sinds Pluto officieel een dwerg is geworden. Dus waarom dan niet ook Ceres? Het is het bestuderen waard.

Toen onze koningin Beatrix toekijk hoe haar moeder Juliana tekende om afstand te doen van de troon stond haar Ceres op het MC van het moment (transit MC conjunct Ceres van Beatrix dus). Dat was een moment van het overerven van een titel op basis van genetische verwantschap: Ceres dus. En toen premier Balkenende de ‘oogst’ van het eerste jaar van zijn regering presenteerde stond transit Ceres conjunct zijn progressieve Midhemel. Oogst en erfopvolging; het zijn beide woorden die horen bij Ceres. Willem van Oranje (24 april 1533 Dillenburg 8u50 LMT_ had Ceres bovenaan zijn horoscoop en hij was de eerste van een dynastie. Koningin Victoria (24 mei 1819, 4u15, London), die vooral voor opvolgers moest zorgen, had Ceres op de Ascendant. En over moederlijke liefde gesproken: Moeder (sic…) Theresa had Ceres conjunct het IC, in een nauw semi sextiel verbonden met de Noordelijke Maansknoop. Haar horoscoop zie jeonder deze link naar Astrodomein.
Ammachi, ‘the hugging mother’, die geboren werd op 27 september 1953, 9u10 a.m. in Valikkalu heeft Venus (liefde, knuffels) in 3 graden 38m Maagd en Ceres (moeder) staat in 2 graden 38 minuten Maagd…

Ceres is belangrijk in de horoscoop van vrouwen van wie de positie of het beroep verband houdt met een dynastie of familie. Zo heeft Indira Gandhi een voor de Zon uit rijzende Ceres op het IC en dat kun je duiden als ‘moeder van de natie’ (lees het Engelstalige –Astropost.blogspot.com). Ceres, de planeet van de genen, de voeding en het erfgoed (inclusief de productie van erfgenamen*), maar ook het beeld van een goddelijke moederfiguut, staat op het MC van de horoscoop van Sissi (keizerin Elisabeth van Oostenrijk). Het dieet is éen van de afgeleide betekenissen van het symbool van Ceres. Het is bekend dat Elisabeth erg mager was en diverse diëten volgde.
Ceres heeft ook te maken met voeding. Het is dan ook niet vreemd dat Ceres een belangrijke plek heeft in de horoscopen van koks (artikel op Astromarkt over 10 beroemde koks). Wanneer heeft Ceres zo’n belangrijke plek? Als Ceres geen majeure aspecten maakt, bijvoorbeeld. Of als Ceres op de hoeken van de horoscoop (op de horizon of de meridiaan) staat. Ceres is ook belangrijk als zij vlak voor de Zon rijst. En wanneer zij de hoogst of laagst geplaatste planeet is. Over het effect van prominente planeten lees je in Astro I.D.

Een andere kant van Ceres en voeding: als Saturnus samen met Ceres sterk naar voren komen in transits en progressies, wees dan alert als je teveel afvalt of te mager bent. Kijk bij het artikel op Astropost over Peaches Geldof, Courtney Love en ondergetekende.

*)

Toen haar dochter Juliana werd geboren had Koningin Wilhelmina Ceres vierkant Jupiter en in verband met haar progressieve Ascendant/Midhemel, wat niet alleen betekent dat de erfopvolging (Ceres) veilig werd gesteld (Jupiter) maar ook dat zij op dat moment (Pr AC/MC) een gelukkige (Jupiter) moeder (Ceres) was.

””

Ik blogde eens over mijn eigen ‘Ceres-moment’ het volgende onder de titel ‘Ceres in komkommertijd’:

Het is komkommertijd en uitgerekend nu blijken de komkommers te zijn besmet met een agressieve bacterie die doden en ernstig zieken veroorzaakt. Toevallig had ik het een week geleden nog over de dwaasheid om sla met koud water om te spoelen, alsof je daar de chemische middelen en de misschien niet zo frisse handjes van de plukker/sorteerder/vakkenvuller mee afgewassen kreeg. Je denkt zoiets en eet rustig verder. Maar nu blijkt het nog erger te kunnen. Misschien is de mest van een zieke koe over de komkommers gestrooid. Wat er precies mee mis is, maakt weinig meer uit. Wat mij betreft worden de komkommers kwamkwammers, want ik lust ze voorlopig niet meer. Komkommer en kwel is het, niet alleen voor de zieken en hun familie, ook voor de bonafide kweker.

Wat heeft dat met astrologie te maken? Wel…het heeft in ieder geval met mijn horoscoop te maken. Transit Ceres (symbool van voeding en genen) staat nu exact vierkant mijn progressieve Ascendant. Extra reden om voorzichtig te zijn met wat ik wel of niet eet, toch? Al lijkt Ceres dit keer meer samen te vallen met het familieverleden.

””Dat Ceres te maken heeft met ‘dynastie’ wist ik al, maar hoe het zich manifesteert kon ik niet voorzien. Iemand met dezelfde achternaam als ik, kwam mijn zus tegen. Hij vertelde dat hij het genealogie-onderzoek van onze familienaam bij een brand had verloren. Dat verhaal leidde er uiteindelijk toe dat ik vandaag het huis ondersteboven moest keren om mijn exemplaar op te zoeken. Ik dacht nog wel dat ik alles wat van mij was netjes op een rijtje had in mijn eigen kamer (tja, Maan in Waterman…), maar nee, dat ene boek stond anoniem met zwart ruggebandje tegen al gelezen boeken in de kast op zolder te leunen. Nu niet meer: het heeft een beter plekje gekregen. Helaas is het formaat niet geschikt voor de kluis, maar dat gold wel voor het prachtige poesie-album dat ik van mijn tante heb gekregen met daarin zelf gemaakte gedichten van mijn grootvader, mijn vader en mijn jong overleden oom. Wat maakte men daar vroeger een kunstwerk van! Maar daarover volgende keer meer…

Ceres staat dus weer even prominent op de agenda. Vorig jaar rond Kerst was dat ook het geval en toen zat ik in een periode waarin ik lekker en uitgebreid wilde koken. Van de gevolgen ben ik nog steeds aan het proberen af te komen!:) Ceres is ook het symbool van het dieet (alles wat met voeding, zaden en genetisch materiaal te maken heeft).

ASTROLOGISCHE SYMBOLEN VOOR MOEDER DE VROUW

Moederdag is een mooie dag om wat aandacht te besteden aan de symbolische moeders in de horoscoop.

Moederdag schijnt een antieke voorloper te hebben in de dag van de verering van Rhea. Een deel van haar eigenschappen worden ook toegedicht aan of komen voort uit mythes over Pandora of Cybella of… Ceres. Die verering van Rhea ging samen met allerlei uitspattingen waarmee je vandaag de dag niet moet aankomen bij je moeder thuis. http://nl.wikipedia.org/wiki/Rhea_(mythologie)

Daarom sla ik Rhea, de moeder van Zeus, maar over. In de astrologie heeft ze verder geen betekenis.  De Maan en Ceres symboliseren in de horoscoop de verzorgende moeder (of verzorger) en de biologische moeder (degene die de genen doorgeeft). Natuurlijk betekenen Maan en Ceres nog meer… maar vandaag is het moederdag.

Vroeger, toen de rolverdeling duidelijk was, vonden astrologen dat vrouwen ‘leefden onder de Maan’. Daar denken we tegenwoordig anders over. De menstruatiecyclus doen we er even bij. Het verzorgen van huis en kinderen en familie kan naast al het andere. Mannen kunnen dan wel niet menstrueren, maar de andere dingen die vrouwen deden kunnen ze wel (al willen ze niet altijd).

Maar, de Maan wordt toch nog vaak gezien als het symbool van de moeder.

MAAN IS EMOTIE

Ik zie het symbool van de Maan in de horoscoop zelf meer als het symbool van het gezin en de verzorgende ouder (meestal toch wel de moeder) of grootouder of nanny. De Maan in de horoscoop laat zien hoe je reageert op de opvoeding die je krijgt en de gewoonten van thuis of de directe omgeving. De Maan geeft je aanpassingsvermogen aan en waar en hoe je je thuisvoelt. Met de Maan komen de emoties.

Je kunt je voorstellen dat je minder hecht aan traditie en verjaardagen vieren met Maan in Waterman of Schorpioen, dan met Maan in Stier of Kreeft. Ook heeft de ‘mode’ minder grip op je als je Maan niet op een hoek staat. Maar iedereen heeft behoeftes, herinneringen en emotionele reacties. Je allereerste jaren staan in het teken van opvoeding en inprenting. Ook daar is de maan het symbool van. De ouder/verzorger/opvoeder is vaak de moeder. Je associeert haar met ’thuis’ en ‘familie’ en ‘geborgenheid’. Daarom verdient de Maan in jouw leven een bloemetje op moederdag.

Omdat vroeger moeders aan huis gebonden waren, de varkens en de kippen voerden of de was deden, staat het vierde huis symbool voor de plek waar je ‘moeder’ kunt vinden. Het vierde huis van de horoscoop staat voor de afkomst, je milieu en de familie of je huis. De Maan hoort bij het vierde huis.

Alles over de Maan op Astromarkt begint hier: http://www.astromarkt.net/maandieet#links

OUDERS=SATURNUS

Moeder is een van je ouders. Saturnus is niet alleen het symbool van de vader.  Saturnus is het symbool van degene die de verantwoordelijk droeg, de positie van jou als kind in de maatschappij bepaalde en degene die de grenzen stelde. Dat kan ook je (alleenstaande) moeder zijn! Bovendien, naarmate je zelf ouder wordt of kinderen krijgt, en voor jezelf zorgt, wordt het symbool Saturnus meer en meer het symbool van de ‘oudjes’ en van je eigen plichten, schulden en verantwoordelijkheden. ‘Ouders is een afstandelijker woord dan ‘moeder’. Eigenlijk verdient Saturnus ook een bloemetje, maar omdat Saturnus daar nogal boven staat, geven we Saturnus liever iets duurzaams. Een vaasje voor bij de bloemen of een pot bij de plant, dus:).

CERES= LA MAMMA

Ken je het lied van Corrie Brokken met de titel ‘La Mamma’? Past wel een beetje bij moederdag…

Ceres (Demeter) is de grote moeder. Zij staat symbool voor de dynastie, het doorgeven van de genen, de opvolging, dieet en voedselvoorziening (je voeding). Het graan, zaden en de landbouw horen bij Ceres. In je horoscoop is Ceres het symbool van jouw eigen moederschap (als je een vrouw bent) of voor de vrouw die je zelf ziet als de moeder in je leven (en dat kan ook de moeder van je kinderen zijn). Ceres is belangrijk in de horoscopen van koks. Ceres verdient vandaag dus ook een bloemetje.

Meer over Ceres, de dwergplaneet: http://astromarkt.net/ceres-astrologie.html

Hier zie je de positie van Ceres in een tabel vanaf 1850: http://www.librarising.com/astrology/tables/ceres.html

Reacties gesloten