Ascendant aspecten

Advertenties

ASPECTEN MET EN VAN DE ASCENDANT

Welkom! Hier vind je de duiding van aspecten met de ascendant.

Aspecten met de ascendant van je geboortehoroscoop geven de aspecten aan van jouw optreden naar buiten toe. Aspecten geven een accent aan jouw presentatie.

Het teken van de ascendant – het rijzend teken – is niet de enige aanwijzing voor jouw optreden naar buiten toe en voor je presentatie. De ascendant heeft bepaalde afstanden met planeten in jouw horoscoop. Die afstanden hebben een betekenis. Betekenisvolle afstanden zijn in de astrologie: aspecten. Ook de planeten hebben hun eigen betekenis. Wil je daar meer over weten, kijk dan onder het menu ‘Astrologie’. Hier op deze pagina vind je aanwijzingen voor de manier waarop je de spiegeling van een aspect van een bepaald hemellichaam op jouw ascendant kunt zien.

De aspecten met de ascendant gelden voor alle ascendanten, maar krijgen hun eigen setting of kleur met het teken op de ascendant. De beschrijving van het sterrenbeeld van jouw ascendant vind je bij ‘Horoscopen/Sterrenbeelden’. Onderaan dit artikel vind je een voorbeeld van het combineren van het teken op en de aspecten met je ascendant.

VUISTREGELS

Harmonische aspecten verbeteren je optreden en maken het aangenaam om met je kennis te maken Met deze prettige aspecten kun je gemakkelijk spreken (Mercurius), aardig zijn of mooi (Venus), aan de slag (Mars), vertrouwen wekken (Jupiter), je beheersen en keurig netjes blijven (Saturnus), iets veranderen door ‘anders’ te zijn (Uranus), opgaan in, of meeleven met je omgeving (Neptunus), moedig of stoer optreden (Pluto). Met een harmonisch aspect van de Maan kun je heel betrokken over komen. Aan de andere kant ervaar jij je omgeving als interessant (Mercurius), leuk (Venus), stimulerend (Mars), positief (Jupiter), zonnig (Zon), stabiel en correct (Saturnus), anders, maar wel apart (Uranus), wat verwarrend, maar wel idealistisch en romantisch (Neptunus) of intrigerend en boeiend (Pluto). Maan-aspecten kunnen wijzen op stemmingen, populariteit of in extreme gevallen op abnormaal gedrag.

Disharmonische, harde aspecten met de ascendant bemoeilijken de manier waarop je je wil uiten. Bijvoorbeeld Maan vierkant ascendant maakt dat je je niet gewoon uit zoals de rest maar te emotioneel of partijdig, bijvoorbeeld. In extreme gevallen (een horoscoop met alleen moeilijke aspecten) gedraag je je zelfs abnormaal met dit aspect. Bijvoorbeeld in het geval van Charles Manson (zie bij Alles over Schorpioen). De harde aspecten met de ascendant brengen de planeet, Zon of Maan naar voren. Conjuncties, vierkanten of opposities met de ascendant maken planeten ‘cruciaal’ en daarmee prominent. Ze behoren bij het Astro I.D. en zijn nadrukkelijk onderdeel van de duiding van de horoscoop.

Hoe meer aspecten met de ascendant, hoe veelzijdiger je kunt opereren. Heel bijzonder voorbeeld is de ascendant van Jack Nicholson. Die maakt aspecten met ALLE hemellichamen in zijn horoscoop. Zo kan hij veelzijdig optreden en vele rollen spelen.

Als je ascendant geen enkele conjunctie, sextiel, vierkant, driehoek of oppositie binnen 5 graden orb binnen teken maakt, dan kun je optreden op elk mogelijk niveau en heb je tegelijk je doen en laten minder onder controle. De omstandigheden gaan dan bepalen op welke manier je je presenteert. De mineure aspecten (quintielen, halfvierkanten, inconjuncten etc.) geven in zo’n geval de informatie waar men ook pas achter komt als men je langer kent.

Hieronder volgen een paar voorbeelden van duidingen van aspecten met de ascendant.

ZON in aspect met de ASCENDANT

Aspecten van de Zon maken opvallender (behalve als de Zon in het VIde of XIIde huis staat). De zon geeft je waardigheid, zelfbewustzijn en trots. Je bent nadrukkelijk aanwezig, soms zelfs opdringerig. Om jou kunnen ze niet heen.

Beroemde voorbeelden: John Kerry, Prins Bernhard jr., Anton Heijboer, Steffi Graf en Mick Jagger: Zon conjunct ascendant
Tony Curtis: Zon halfvierkant ascendant
Prinses Margarite, Ruud Lubbers en Johan Heesters: Zon vierkant ascendant
John Glenn, Silvia Millecam en prins Claus Casimir: Zon driehoek ascendant
Shirley MacLaine: Zon biquintiel ascendant

MAAN in aspect met de ASCENDANT

Aspecten van de Maan maken emotioneler of instinctiever (behalve als de Maan in het Vide of XIIde huis staat). De maan geeft je acteertalent en schone schijn. Mensen met Maan op de ascendant reageren sterk, betrokken (soms partijdig) en emotioneel op de buitenwereld. Een goed aspect van de Maan geeft populariteit. Harde aspecten bemoeilijken de omgang met het ‘publiek’, het ‘volk’, de ‘fans’ etc.

John Kerry, Marilyn Monroe en Edith Piaf: Maan oppositie ascendant

Vladimir Putin: Maan inconjunct ascendant

Ernest Hemingway, Fred Astaire, Alfred Hitchcock, Betty Page, Gerard Reve en prins Claus Casimir: Maan driehoek ascendant

Louis de Funès: Maan biquintiel ascendant

Nancy Reagan en Doris Day: Maan vierkant ascendant

Prins Johan Friso: Maan halfvierkant ascendant

Willem Frederik Hermans: Maan sextiel ascendant

George Harrison (Beatles), Madonna, Emily Bremers en Al Gore: Maan conjunct ascendant

MERCURIUS in aspect met de ASCENDANT

Aspecten van Mercurius maken pienter en spraakzaam (maar niet als Mercurius in XII staat). Mercurius geeft je zakelijkheid en intelligentie. Je toont verbaal talent en bent communicatief. Je brengt de feiten over. Maar op zijn slechts werkt het anders uit. Dan ben je niet objectief of je komt leugenachtig over. Je dist verhaaltjes op (of je schrijft ze…)

Madonna: Mercurius in XII conjunct de ascendant

Paul Newman, Prins Johan Friso: Mercurius in XII conjunct de ascendant

Multatuli: Mercurius sextiel ascendant

Reinhold Ebertin: Mercurius quintiel ascendant

Koningin Paola, Jerry Lewis en George Orwell: Mercurius vierkant ascendant

Pim Fortuyn, Shelley, Anais Nin: Mercurius driehoek de ascenant

Isaac Asimov en Doris Day: Mercurius oppositie ascendant.

VENUS in aspect met de ASCENDANT

Aspecten van Venus maken mooier, charmanter, diplomatieker of sympathieker (maar niet als Venus in XII staat). Venus maakt dat men je lief vindt, leuk of mooi. In je omgeving veel vrouwen (in een mannenhoroscoop), kunst, feestjes. Je gebruikt parfum of charme. Misschien uit je je door schoonheid, liefde of kunst. Venus bezorgt je gelijkmatige trekken en Venus verzacht eventuele tekortkomingen. Met moeilijke aspecten krijg je iets gemaakts. Een sterke mooie Venus op de ascendant bezorgt je mooie ogen en wimpers.
In de studie van Ken Gilman (zie Horoscoop en lot) blijkt dat voor vrouwen Venus op de ascendant hebben niet altijd een voordeel is.

Bill Clinton, Paul Newman, Ramses Shaffy en prinsen Johan Friso en Floris: Venus conjunct de ascendant.,

John Kerry : Venus halfvierkant ascendant

Georgio Armani en Edith Piaf : Venus sextiel de ascendant.

Louis de Funès, Rob Scholte, Louis Armstrong : Venus vierkant ascendant

Fred Astaire, Prinses Maxima en Ruud Lubbers: Venus driehoek ascendant

Claus von Amsberg en Raquel Welch : Venus anderhalfvierkant ascendant

Prins Willem-Alexander: Venus biquintiel ascendant

Nancy Reagan en Carlo Boszhard : Venus inconjunct ascendant

Marlon Brando en Jack Spijkerman: Venus oppositie ascendant

MARS in aspect met de ASCENDANT

Aspecten van Mars maken je sneller en agressiever (maar als Mars in XII staat houd je je boosheid voor je). Mars maakt je gespierd en geeft iets scherps. Je toont daadkracht. De omgeving is die van werkers, mannen, sportlui. Misschien uit je je in sport, werk of strijd. Je bent ondernemend en toont dat met een krachtige handdruk.

Bill Clinton, Willem Oltmans en Tony Blair: Mars conjunct de ascendant….

Boris Becker : Mars halfvierkant ascendant…..

Prins Bernhard, Roger Moore en Anton Heijboer: Mars sextiel ascendant….

Stalin, Al Capone, Betty Page, prinses Amalia en Doris Day: Mars vierkant ascendant…

Jody Foster, Reinhold Ebertin, John Glenn en Michael Jackson : Mars driehoek ascendant…

Emily Bremers : Mars inconjunct ascendant….

John Kerry en prins Claus Casimir : Mars oppositie ascendant

JUPITER in aspect met de ASCENDANT

Aspecten van Jupiter maken groter en soms ook dikker. Met moeilijke aspecten kun je erg overdrijven. Jupiter is het symbool van de hoop. Met Jupiter op de ascendant wek je en heb je vertrouwen. Je stelt mensen op hun gemak. Je ziet eruit alsof het je goed gaat, al ben je wel eens verstrooid. Je bent meestal opgewekt en brengt een goede sfeer mee. Je bent vrij buigzaam en flexibel. Je krijgt van de omgeving ruimte om te groeien terug.

Je kunt je uiten door je geloof of overtuiging, je adviezen of je lessen. Of: door je succes!

Willem Oltmans: Jupiter oppositie ascendant…

Marlene Dietrich : Jupiter anderhalf vierkant ascendant…

Arnold Schwarzenegger, Klaas Bruinsma: Jupiter driehoek de ascendant…

Rob Scholte…Georgio Armani: Jupiter sextiel de ascendant…

Prinses Diana en Nancy Reagan : Jupiter halfvierkant ascendant…

Al Gore, Reinhold Ebertin, Giacomo Casanova en Emily Bremers: Jupiter conjunct ascendant

SATURNUS in aspect met de ASCENDANT

Aspecten van Saturnus maken kleiner en magerder (behalve als Saturnus in het XIIdehuis staat). Saturnus verhardt en verstijft. Je bent correct, beheersd of geremd. De omgeving is in jouw ogen benauwend, saai of ouderwets. Je speelruimte is beperkt. Je moet je uiten door middel van angsten, regels en discipline of protocol. Mogelijk ben je fysiek op een gebied kleiner dan anderen. Je kunt kortere armen en benen hebben, bijvoorbeeld. Ook kijk je soms grimmig. Laurie Efrein dicht mensen met een prominente Saturnus een geitenoog toe (een driehoekig oog met een koele blik).

Klaas Bruinsma, Orson Welles en Louis de Funès: Saturnus conjunct ascendant…

Sarah Fergusson : Saturnus halfvierkant ascendant…

Koningin Paola, Wim Kok en Michael Jackson: Saturnus vierkant ascendant…

Al Gore: Saturnus anderhalfvierkant ascendant…

Prinses Margarite en Prins Andrew: Saturnus inconjunct ascendant…

Prins Constantijn: Saturnus oppositie ascendant

URANUS in aspect met de ASCENDANT

Aspecten van Uranus gaan over veranderingen in je omgeving of jij verandert van omgeving. Deze aspecten bezorgen je iets afwijkends, bijzonders of onregelmatigs in je uiterlijk (behalve in XII, natuurlijk, want dat ziet niemand). Of in de manier van doen of praten (een accent bijvoorbeeld). Uranus verbroedert of zet de boel op stelten. De omgeving is hectisch, speciaal of opwindend. Uranus verhoogt de toonhoogte van je stem. Je bent soms bruusk in je bewegingen en neemt bewust risico’s. Ongevallen liggen op de loer of degene met dit aspect verwacht elk moment iets spannends. Je uitingsmogelijkheden: schandalen, revoluties, scheidingen, rebellie, sensatie.

Prins Andrew, Fred Astaire : Uranus conjunct ascendant……

Prins Carlos jr. : Uranus half vierkant ascendant…

Prins Bernhard jr. & prinses Margarite, Bart de Graaff, Ernest Hemingway : Uranus vierkant ascendant…

Sarah Fergusson, Fidel Castro, Klaas Bruinsma, Prince: Uranus vierkant ascendant….

Prinses Diana en prinses Amalia: Uranus driehoek ascendant…

Marilyn Monroe: Uranus anderhalfvierkant ascendant…Wolfgang Amadeus Mozart: Uranus oppositie ascendant

NEPTUNUS in aspect met de ASCENDANT

Aspecten van Neptunus gaan over het beeld dat je van jezelf hebt of maakt. Neptunus is goed in verhullen en idealiseren. Dit aspect maakt je of een heilige, of een idool, of men denkt dat je iets te verbergen hebt of de boel bedot. Je kunt mediamiek zijn, allergisch, overgevoelig of verleidelijk. Een aspect van Neptunus geeft je altijd iets mysterieus of geheimzinnigs.

In de omgeving is niets wat het lijkt in jouw ogen. Misschien heb je een vermomming (uniform, pruik, stand-in, alias)?
Je uitingsmogelijkheden: kunst (vooral muziek of film), zwijgen, romantiek, fantasie. Of een ideaal. Neptunus zou cameleonachtige ogen geven (hybridekleuren, zogezegd) met een wat afwezige of afdwalende blik. Je kunt soms onzeker en verlegen overkomen of te zacht praten.

Neptunus conjunct Ascendant zie ik nogal eens bij gescheiden mensen.

Bill Clinton en Roger Moore: Neptunus conjunct de ascendant…

Prinses Margarite : Neptunus halfvierkant ascendant…

Stalin, prins Andrew, Gerard de Vries en prins Carlos jr. : Neptunus vierkant ascendant…

Duke Ellington en Wim Kok : Neptunus driehoek ascendant

Claus von Amsberg : Neptunus anderhalfvierkant ascendant

Reinhold Ebertin en Anton Heijboer : Neptunus oppositie ascendant

PLUTO in aspect met de ASCENDANT

Aspecten van Pluto maken je sterk, indrukwekkend, taai (behalve misschien in XII). Je straalt moed uit of je hebt iets duisters en dominants. Je hebt alles onder controle (gunstig) of je bent te fanatiek. De omgeving is onder de indruk of bang. Je bent sexy (ook in de betekenis van ‘in’) of provoceert (doet moeilijk). Dit aspect houdt verband met het omgaan met macht, invloed of gevaar. Pluto zou de blanke huid vergelen. Vaak is de stem traag. Pluto is niet gevoelig voor humor en kijkt intens. Pluto beperkt de beweeglijkheid. Pluto geeft je iets hypnotiserends. Maar je zou het ook iets boeiends kunnen noemen…

Madonna: Pluto in XII conjunct ascendant…en ook Louis de Funès, Nancy Sinatra, Gerard Reve, Mick Jagger, Willem Oltmans en Orson Welles hebben Pluto conjunct ascendant

VOORBEELDEN VAN COMBINATIES VAN ASPECTEN MET TEKEN ASCENDANT

Aspecten moet je nooit los zien van de rest van de horoscoop (en de omstandigheden, het geslacht, cultuur en sociale positie). In het begin van je studie astrologie ben je wel geneigd om dat te doen. Hier vind je wat voorbeelden van het combineren van het teken van de Ascendant met de aspecten die de ascendant maakt.

Iemand met een Schorpioenascendant met een driehoek van Venus en een vierkant van Pluto? Soms kan deze persoon dreigend overkomen, soms geraffineerd charmant
Iemand met een Vissenascendant driehoek Uranus en vierkant Jupiter? Best apart en misschien mediamiek mens, maar zo overdreven!
Koningin Wilhelmina had ascendant Vissen. Maar die ascendant werd gekleurd door opposities met Zon en Maan, een vierkant met Pluto en een sextiel met Saturnus. Dat gaf dat stijve (Saturnus), fanatieke (Pluto), trotse (Zon) en toch eenvoudige (Maan).

Reacties gesloten